2024. Május 5. Vasárnap Györgyi napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

2013-10-10 20:59:08

torda32.jpg

A Kun Mediátor Utazási Iroda "KUNOK ÚTJÁN” címmel
a kunok betelepedésének 770. évfordulója tiszteletére emléktúrát szervez
Erdélybe. A túra időpontja: 2009.08.20.–08.22.

www.kun-mediator.hu


2009-08-10 16:26:52

26132_0.jpgA 40. virágkarneválra készülve előkerült egy archív fényképfelvétel, amely arról tanúskodik, hogy eleink 1900-ban virágokkal díszített kerékpárokkal vonultak fel „kerékpár virágkorzó” keretében. S bár a virágkarnevál eredete más tőről fakad, a szervezők szeretnék új tartalommal megtölteni a kerékpáros felvonulók és a virágok múltban gyökerező kapcsolatát.
A „Tekerj a Virágkarneválra!” elnevezésű kezdeményezés ötvözi a virágkarneváli hagyományokat, a kerékpáros korzó múlt századi eseményével, és elősegíti a kerékpározás népszerűsítését.
Ennek érdekében a kerékpáros felvonulásra nemcsak a debrecenieket hívják a szervezők, hanem az ország minden pontjáról várják a kerékpárosokat, amelyen csak virágokkal díszített kerékpárokkal lehet részt venni. Ehhez előzetes regisztráció szükséges az irány Debrecen (iranydebrecen.hu) oldalon vagy személyesen a Tourinform irodában.
Az első karneváli kerékpáros menet számos érdekességet kínál majd: a felvonulás élén riksák szállítják a karnevál zsűrijét, őket velocipédek, és más régi és egyedi építésű kerékpáros különlegességek követik. Láthatnak majd postásokat, vasutasokat és szerencsehozó kéményseprőket is, de más közszolgálati, egyenruhás és vállalati csoportok, oktatási intézmények kerékpárosai is felbukkannak majd. A Békás-tónál pedig egész napos kerékpáros korzó veszi kezdetét. Augusztus 20-án, reggel fél nyolckor a Megyeháza elől indul a kerékpáros felvonulás és a karneváli menet útvonalán haladva fél 9-kor ér a Nagyerdei Stadionba. Itt kétszáz éves kerékpárok, velocipédek, tandemek és háromkerekűek bemutatója következik majd.


2009-07-17 16:15:06

Margaret.bmpMargaret Bourke-White
fotóiból nyílik kiállítás
2009. JÚLIUS 23-ÁN (CSÜTÖRTÖKÖN)
17 ÓRAKOR
A NAGYRÁBÉI MŰVELŐDÉSI HÁZBAN
MAGYARORSZÁGON
2. ALKALOMMAL KERÜL BEMUTATÁSRA
A PÁRATLAN FOTÓANYAG!!!
MEGHÍVOTT VENDÉG:
PROF. DR. MÓZES MIHÁLY
EGYETEMI OKTATÓ
A KIÁLLÍTÁS MEGTEKINTHETŐ:
2009. SZEPTEMBER 15-IG

2009-07-17 16:15:44

szarnyas_sarkany3_283x300.jpg

 A nyírbátori "Szárnyas Sárkány" nem rokonítható más fesztiválokkal.

Egy darabka tündérvilág, tűzfény, dobolás a távolban...

A legszabadabb emberek gyülekezete ez.

Sajnos most nem az eredeti helyszinen, a Papok rétjén, de továbbra is Nyírbátorban a 

Báthori várkastély kertjében zajlik a fesztivál.

Ha tudsz menj el, máshoz nem hasonlítható az érzés, ami ott elkapja az embert.

 


2009-07-09 08:08:40

brnyka.bmp

...beszélgetés juhokról, juhászokról.
Kézműves foglalkozás, nemezkészítés
Vezeti Nagy Emese
Karcagon az Ifjúsági Ház udvarán
2009.július 14-én kedden 14.00 órakor
a részvétel ingyenes
Minden érdeklődőt szeretettel várnak!


2009-07-02 10:02:55

volleyball2.jpg

 

Röplabda bajnokság - Amatőr Torna 

 Berekfürdő - Strand

2009.július 4-5.
2009.augusztus 8-9.
Jelentkezés: Nagy Sándor 30/748-3317


2009-06-29 22:28:31

ngy2.jpgNémeth Gyula (1890-1976) nyelvész, turkológus
Karcagon született, itt kezdett törökül tanulni és innen indult el első törökországi útjaira (Isztambulba - 1907, majd Aydinba és Szmirnába - 1908). 1909-től az Eötvös Kollégium tagjaként a budapesti Tudományegyetemen tanult olyan tudósok mellett mint Gombocz Zoltán, Munkácsi Bernát, Goldziher Ignác és Vámbéry Ármin. 1911 és 1914 között többször járt tanulmányúton Lipcsében, Kielben és Berlinben. A budapesti egyetemen 1915-ben habilitált, 1916-ban a turkológiai tanszék rendkívüli, majd 1918-ban rendes egyetemi tanára lett.
1916-17-ben jelent meg török nyelvtana, amely az arab írásos oszmán-török elsajátítására máig a legjobb kézikönyv. 1921-ben publikálta első tanulmányait a magyar nyelv török jövevényszavairól és a magyar őstörténet kérdéseiről. 1930-ban jelent meg legfontosabb és legnagyobb hatású munkája, A honfoglaló magyarság kialakulása. A könyvben a török törzsnévadást, a török törzsrendszert és a nomád török államok kialakulási formáit vizsgálta és bemutatta a csatlakozott török törzsek szerepét a magyar nép etnikumának kialakulásában.
Tudományos munkásságának egy másik fontos területe a nagyszentmiklósi kincs feliratainak vizsgálata. Véleménye szerint a feliratokat egy kipcsak típusú török nyelven, a besenyőkén írták. A 30-as évektől kezdve az oszmán-török nyelv kutatására fektette a hangsúlyt: behatóan foglalkozott a bulgáriai török nyelvjárásokkal. Nyelvjárási szövegeket gyűjtött és adott ki, tisztázta a nyelvjárások felosztásának elvi problémáit.
Számos tanulmányt szentelt annak a kérdésnek, hogy hol volt a törökség őshazája, mikor kezdődött a török népek vándorlása. Ezekre a kérdésekre a nyelvészet eszközeivel kereste a választ. Sokat foglalkoztatta az is, hogy Attila hunjai vajon törökül beszéltek-e, és hogy mi közük volt a magyaroknak a hunokhoz, mennyire megbízhatók a magyar krónikák azon állításai, hogy a magyarok a hunok utódai. Németh Gyula a kérdés négy kiváló szakértőjével, Ligeti Lajossal, Váczy Péterrel, Fettich Nándorral és Eckhardt Sándorral együtt egy, a nagyközönség számára is érthető összefoglaló műben, az 1940-ben megjelent Attila és hunjai c. kötetben kísérelte meg a válaszadást. 1957-ben egy 1422-ből fennmaradt oklevél hátoldalán besenyőnek vélt szójegyzéket találtak. Ezt a szöveget Németh megfejtette és megállapította, hogy az a magyarországi jászok nyelvén íródott; ma ez az egyetlen alán nyelvemlék. Németh Gyula tudományos munkássága elismeréseként 1930-ban megszervezhette a Bölcsészeti Karon a Török Filológiai és Magyar Őstörténeti Intézetet. 1932-ben és 1935-ben a kar dékánjának választották meg, 1947-49-ben pedig az egyetem rektorának. A Magyar Tudományos Akadémiának 1922-től volt levelező, majd 1932-től rendes tagja. 1939-től tíz éven át titkára, majd 1949-től 1954-ig elnöke a Magyar Tudományos Akadémia I. Osztályának. 1950-től 1965-ig a A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének igazgatója. Németh Gyula nevéhez fűződik a Kőrösi Csoma Társaság megalakítása (1920), a Kőrösi Csoma-Archivum szerkesztése, a Bibliotheca Orientalis Hungarica c. monográfia sorozat megindítása (1928), és az Acta Linguistica Hungarica szerkesztése. Számos tudományos szervezetnek volt tiszteletbeli tagja. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 1970-ben díszdoktorává avatta.


2009-06-27 22:47:14

013.jpgHajdúörökösök emlékezése egykori fejedelmükre, Bocskai Istvánra Hajdúszoboszlón.
A találkozó célja az, hogy áldozni kíván egyrészt a nagy fejedelem, Bocskai István emlékének, másrészt a hajdútelepítést követően közel 400 évvel szeretné bemutatni a térség mai gazdasági és kulturális életét.
Az rendezvénysorozat szellemi- és sportvetélkedőkből, amatőr művészeti csoportok bemutatkozásából, kiállításokból és főzőversenyből áll. A hajdúvárosok küldöttségeinek zenés, parádés felvonulása különleges színfoltja a Hajdúvárosok Találkozójának, egyben a Hajdúszoboszlói Nyárnak.
Helyszín: Szabadtéri Színpad
Június 28. (vasárnap) 19 óra
Hajdú Nóta Gála
Közreműködnek:
a „Régi Nóta, Híres Nóta” csoportos nótaéneklő verseny díjazott csoportjai
Újhajtás Nótakör – Konyár
Takács Béla Magyarnóta Egyesület – Hajdúböszörmény
Délibáb Nótaklub – Konyár
Akácos út Nótaklub – Hajdúdorog
Margitai Borisszák – Újszentmargita
Hajdúnánás nótaklub
Hajdúbokréta – Hajdúnánás
Kismarjai Bakakórus
Derűs Alkony Nótakör – Hajdúszoboszló
Sztárvendég:
Liszter Sándor és a Vadrózsák
Kísér:
Maczó György és zenekara

2009-06-27 10:39:52

violinkulcs_160.jpg1858. május 20-án, Kabán született. A gimnáziumi érettségi után teológiai tanulmányokat folytatott, de sohasem lett belőle pap. Ötödikes gimnazistaként már énekkart szervezett, s alig 20 évesen az országos hírű debreceni kántus élére került. Tíz évvel később a Debreceni Városi Dalegylet karnagyává választották. Karnagyi képességeinek kibontakozása nyomán a dalegylet nemcsak a magyarországi városokban ért el sikereket, hanem Triesztben, Velencében a zeneileg igényes olaszokat is meghódította. Hangverseny körútjaikon a lengyelek testvéri szeretettel fogadták őket, Erdélyben a magyarok és nemzetiségiek együtt ünnepeltek. Konstantinápolyban a szultán a jól sikerült hangverseny után Mácsainak és néhány dalosnak magas kitüntetést adományozott.
A debreceni vagongyár munkásaiból 1898-ban egy férfikórus alakult, melynek vezetését szintén magára vállalta Mácsai. Zenei, pedagógiai felkészültségének ez újabb erőpróbája volt. A fegyelmezetlenséget nem tűrte sem a muzsikálásban, sem az emberi magatartásban, mégis meghitt közösséget tudott maga körül teremteni a diák és felnőttkórusokban egyaránt. Tanítványai rajongásig szerették. Karnagyi és tanári kiválóságán kívül zeneszerzői, alkotó munkásságáért is elismerés illeti, melyet szerénysége miatt kortársai közül kevesen ismertek. Nagyszámú Mozart, Schubert, Rossini, Egressy, Erkel, Dankó művet írt át zenekarra. A Csokonai dalok tolmácsolásáért Jókai Mór elismerését fejezte ki. Munkásságáról Kodály Zoltán is elismerően nyilatkozott. Sokszor felkereste a falvakat, vidéki városokat a népzenei, kulturális felemeléséért. Hatással volt az egész ország kórusmozgalmának erősödésére. Dallal, muzsikával telített ember volt Mácsai, zenei zsenialitása, emberismerete, jó szervezőképessége megértő humanitással párosult. Tekintélyét nagy tudása, embersége, kiegyensúlyozott egyénisége biztosította.
Mindössze 66 éves volt, amikor zenéért rajongó szíve örökre megállt. Tisztelőiből 1925-ben, Debrecenben megalakult a Mácsai Dalkör, mely célul a magyar dalnak Mácsai szellemében való művelését tűzte maga elé.Emlékezetét Kabán és Debrecenben utca őrzi, a kultúriskola falán emléktábla található, s 1976 októberében a kabai művelődési ház az ő nevét vette fel.

2009-06-26 12:21:41

 getdata.jpgA Magyar Turizmus Zrt. szakmai felügyelete mellett, névhasználati rendszerben működő Tourinform-irodahálózat két új irodával bővült. Bonyhádon, június 20-án szezonális Torinform iroda nyílt, június 24-én pedig Hortobágyon nyitotta meg kapuit a 143. Tourinform iroda világörökségi helyszínen, Közép-Európa egyetlen hatalmas, összefüggő füves pusztáján. A Tourinform szolgálat Magyarországon már több mint 25 éve nyújt hiteles információkat a bel- és külföldi turistáknak, ezzel segítve őket abban, hogy a számukra ismeretlen környezetben jobban eligazodjanak és utazásukat tartalmas programokkal színesíthessék – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.
Június 24-én, világörökségi helyszínen, Hortobágyon nyitotta meg kapuit a 143. Tourinform iroda. Az észak-alföldi régió 14. Tourinform irodáját Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója adta át, és köszöntőt mondott Titi Éva, Hortobágy község polgármestere. A megnyitón részt vett Gencsi Zoltán, Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. ügyvezető igazgatója is.
Az iroda augusztus 31-ig mindennap 9-17 között várja az érdeklődőket, hogy megismertethesse velük a Puszta szépségét és az érintetlen tájat, az élő hagyományokat őrző desztinációt.
A hortobágyi Tourinform iroda elérhetősége: 4071 Hortobágy, Petőfi tér 5-7., Telefon: 52/369-140, e-mail:hortobagy@tourinform.hu
Irodavezető: Dorcsák Krisztina

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség Gy. Mészáros Ágnes



Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475
767778798081828384858687888990
919293949596979899100101102103104105
106107108109110111112113114115116117118119120
121122123124125126127128129130131132133134135
136137138139140141142143144145146147148149150
151152153154155156157158159160161162163164165
166167168169170171172173174175176177178179180
181182183184185186187188189190191192193194195
196197198199200201202203204205206207208209210
211212213214215216217218219220221222223224225
226227228229230231232233234235236237238239240
241242243244245246247248249250251252253254255
256257258259260261262263264265266267268269270
271272273274275


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu